Üye Girişi |
Kuluçka makinamızdan yüksek verim alabilmemiz için makinamızın ISI, NEM, ÇEVİRME ve TEMİZ HAVA girişi önem taşır. Yani makinamızda istenilen ısıyı, nemi çevirme işlemini ve temiz hava girişini sağladıktan sonra makinanızdan %90 - %95 verim alabilirsiniz. Isıyı düzenli istenilen sıcaklıkta tutmak için ısıtıcınız ve termostatınızda önemi büyüktür. Termostatınız ondalıklı dijital ve hassas olmalı kalibrasyonu da düzgün yapılmış olmalı, güvenilir termostat kullanılmalıdır. Manuel ve ondalıksız termostatlarla istediğiniz ısıyı yakalayamazsınız. Makinanızda ısının değişken olması yani 37,5 olması gerekirken ısının 37,5'ten 0,2 kadar düşük veya yüksek olması normal iken ısının 34 - 36 - 38 gibi 4 - 6 derece farkla açılıp kapanıyorsa veya ısınız 34 ile 38 arasında geziyorsa bu civcivlerin gelişmesini etkilediği gibi sakat doğumlar, ölümler ve çıkım oranını çok düşmesine sebebiyet verir.
Kuluçka Makinamızda NEM oranlarınında önemi büyüktür. Makinamızın nemleme işini manuel makina içine su kabı ile suyunu azaltarak veya çoğaltarak nemini ayarlamak çok zor olup nem oranını çok değişken olmasıyla yumurtalara da zarar verir. Bu şekilde nem ayarlamak küçük hobi makinalarda daha kolay olsada makina büyüdükçe istenilen nemi sürekli uygun seviyede tutmak zordur. Bunun için en güzeli nem veren cihazlar ile nem nozülü kullanılmalıdır. Tabi bu cihazlarıda direk kullanamazsınız. Bu nem cihazlarını bağlayacağınız termostat gibi dijital hassas güvenilir HİGROSTAT kullanmamız gerekir. Birçok arkadaşın ifadelerine göre nemleme işini akvaryum motoruyla, ısıtıcılarla, suyun üstüne fan veya ampül takarak bir seviyeye kadar nem işini çözmeye çalışıyorlar. Bunlar sağlıklı olmayıp bazıları ısıyı yükseltiyor ve bilhassa çıkım zamanında nemi 75 - 80 civarlarına çıkaramıyorlar. Bu yüzden yumurtanın gelişim ve çıkım zamanlarında sıkıntılara ve ölümlere yol açıyor.
Isı ve nem de olduğu gibi çevirmede kuluçka makinasının veriminde önem taşır. Çevirme diyoruz çevirmenin ne faydası var çevirmesek ne olur. Yumurta sürekli tek tarafı üzerinde saatlerce durmasıyla yumurtanın sarısı aşağı sarkarak kabuğa yapışır civciv oluşur ve kabuktan ayrılmadığı için civciv oluşumunu tamamlayamaz sakat kalır veya ölür. Bu yüzden yumurtalar 2-3 saatte bir çevrilmeli yani ya tavuk gibi karıştırılmalı veya çevirme sistemiyle sağa sola yatırılarak çevrilmelidir. Bu işlemi elle düzenli yapmak zordur değişik sistemlerle çevirme işlemi yapılabilir.
Makinamızda istediğimiz şartlardan sonuncusuda havalandırma yani temiz hava girişidir. Makinamızın kapasitesine göre yani yumurta sayısına göre makina içine temiz hava girişi ve çıkışı olmalıdır. Tabi bu arada makina içine koyduğumuz 1 veya 2 fanla iç hava sirkilasyonunu iyi sağlamamız lazım. Bu hava sirkilasyonunun yani fanın üst kısımlarında giriş ve çıkış hava delikleri açıp, hava giriş çıkışı olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Makina içine temiz hava girişini sağlayamazsak civcivler oluşmasına rağmen oksijen yetersizliğinden ölümler olur.
Yukarıda bahsettiğimiz şartları makinamızda sağladıktan sonra makinamıza koyacağımız yumurtalarda da bazı özellikler olmalıdır. Yumurtanız istediğimiz şartlarda değilse makinanız ne kadar iyi olursa olsun iyi çıkım ve sonuç alamazsınız bu yüzden makinaya koyacağımız yumurtaların öncelikle temiz olmalı üstleri kirli ise sıcaklık ve nemle gaz oluşumu, koku ve zehirleme yapar. Bu yüzden yumurtalar kirli ise makinaya koyacağımız zaman 25 derece civarında su ile yıkanıp makinaya konabilir. Kuluçkalık yumurta şartlarını blog sayfamızda ayrıca anlattık. Ayrıca kuluçkalık yumurtalar döllü olmalı, çok küçük yumurtalar konmamalı, çok iri çift sarılı yumurtalar konmamalı, yamuk düzgün olmayan yumurtalar konmamalıdır.